Ogólna
Róża jako choroba
by admin on grudnia.03, 2008, under Ogólna
Jest to najpoważniejsza choroba skóry.
Chorób skóry jest bardzo wiele, aczkolwiek najpoważniejszą z nich jest ta o bardzo wdzięcznej nazwie róża. Róża to bardzo groźny zapalny stan wywołany przez bardzo niebezpieczne bakterie. Rozwija się w organizmie bardzo szybko, a jednym z jej pierwszych objawów jest mocno podwyższona temperatura. Może wyrządzić wiele krzywd organizmowi – niebezpieczna jest zwłaszcza u dziewcząt, ponieważ zagrożenie jest tu takie, że taka dziewczyna może być w przyszłości bezpłodna i nie mieć dzieci. Dlatego dziewczęta bodajże w trzynastym roku życia są na tę chorobę szczepione. Chorobę nazywamy potocznie różyczką. Jeżeli jest prawidłowo leczona, nie pozostawi zewnętrznych blizn. Traktuje się ja dosyć mocnymi lekami. Niekiedy leczenie antybiotykami trwa naprawdę długo – nawet i do trzech miesięcy, jeżeli zachodzi taka właśnie potrzeba. Powikłania pochorobowe mogą doprowadzić na przykład do zaburzeń w funkcjonowaniu układu krwionośnego, zaś odporność całego organizmu na zakażenia spada w znacznym stopniu.
Róża Lutra
by admin on grudnia.03, 2008, under Ogólna
Róża Lutra to znak protestantów.
O tak zwanej Róży Lutra słyszał na pewno każdy, kto chociaż trochę interesuje się historią. O Marcinie Lutrze słyszał doskonale każdy z nas i każdy wie, że to on właśnie był odpowiedzialny za protestancką reformację (jak biedak skończył, to tez każdy dobrze wie). Reformacja protestancka miała swoje godło i to właśnie Marcin Luter je zaprojektował. Na głównym planie tegoż godła znajduje się czarny krzyż. Czarny krzyż umieszczone jest na tle w postaci czerwonego serca, a te z kolei ulokowane zostało na białym kwiecie róży z szeroko rozłożonymi płatkami. Wszystko zamknięte jest w złotej obręczy. Pierwszy projekt tego godła datuje się na tysiąc pięćset trzydziesty rok, Luter opisał je w jednym ze swoich listów. Do tej pory Róża Lutra jest znakiem kościołów luterańskich na całym świecie. Wśród nich znajduje się i polski Kościół Ewangelicko-Augsburski. Czym inspirował się Marcin Luter, tak do końca nie wiadomo, chociaż historycy uważają, iż najprawdopodobniej pomysł zaczerpnął z rodowego herbu.
Róża wiatrów
by admin on grudnia.03, 2008, under Ogólna
Róża wiatrów to róża kompasowa.
Czym jest róża wiatrów? Być może większość z nas zetknęła się z tym określeniem, ale nie każdy wie, cóż ono może oznaczać. A róża wiatrów to nic innego jak róża kompasowa. Jej historia sięga naprawdę bardzo dawnych czasów. Stosowali ja Etruskowie – co prawda w formie bardzo ubogiej i prymitywnej, ale jednak. Zapisy o niej znajdujemy nawet u Homera oraz w Starym Testamencie. Najpierw róża wiatrów była używana do oznaczenia na mapach kierunków wiatrów – stąd oczywiście wzięła się jej nazwa. W tej chwili, przy obecnych bardzo zaawansowanych technologach, róża wiatrów pełni rolę przede wszystkim pięknej dekoracji. Róża wiatrów ma okrągły kształt. Jest tarczą, na której zaznaczono podziałkę od zera stopni do trzystu sześćdziesięciu stopni. Na mapach przestała być stosowana pod koniec dziewiętnastego stulecia, chociaż jeden z jej wariantów przetrwał po dzień dzisiejszy – chodzi w tym miejscu o mapy wiatrów dla Pacyfiku i Adriatyku. Kiedyś róże wiatrów pięknie kolorowano, lecz głównie dla ozdoby.
Olejek różany
by admin on grudnia.03, 2008, under Ogólna
Olejek różany ma mnóstwo zastosowań.
Olejek różany znany jest ludzkości od wieków. Bez wątpienia należy on do jednych z najdroższych – o ile w ogóle nie jest najdroższy – olejków eterycznych świta. Wystarczy poszukać sobie w Internecie, ile trzeba zapłacić za dwa mililitry tegoż specyfiku, ale gwarantuję, iż cena ta zacznie się grubo powyżej stu złotych. Jest tak strasznie wysoka, albowiem ażeby uzyskać jeden kilogram tego olejku, trzeba zużyć na to aż dwie tony różanych płatków. Olejek ten ma bardzo wiele właściwości. Stosowany jest przy bezsenności, depresjach, sennych koszmarach, stresie, bólach głowy, zaburzeniach przedmiesiączkowych, chorobach skóry, infekcjach, pękających naczynkach krwionośnych i przy wielu innych dolegliwościach. Oddziałuje zatem na bardzo wielu dziedzinach. Jest bardzo wszechstronny. Działa również niczym łagodny afrodyzjak. Ma właściwości zarówno odmładzające, jak i uspokajające i uśmierzające. Jest olejkiem bardzo chętnie i rozlegle stosowanym w przemyśle kosmetycznym, w tym również perfumeryjnym.